Надпродажби в аптеката

надпродажба

Повечето фармацевти възприемат надпродажбите в аптеката като нещо негативно, досадно и по-скоро отблъскващо пациентите. Много по-лесно е просто да се изпълни рецептата на пациента или да му се отпусне искания от него продукт без рецепта. Но какво ще различава вашата аптека от другите? Какво ще различава аптеката ви от вендинг машина?

Надпродажбата е начин да предоставим на пациентите допълнително решение, което да е най-доброто за техните нужди.

Ето няколко съвета, които могат да се приложат, за да помогнете на пациентите си и да увеличите приходите си.

I. ИЗГРАДЕТЕ ВРЪЗКА И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПАЦИЕНТИТЕ.

Надпродажбата започва от момента, в който пациента преминава през вратата на аптеката. От начина, по който посрещнете пациента, ще зависи и успеха на надпродажбата. С топлия поздрав, казващ „Добре дошъл“, със задаването на точните въпроси, вие ще имате възможността да изградите силна основа и позитивно мнение за обслужването в аптеката ви.

II. ПРЕДОСТАВЯЙТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОЛЗИ НА ПАЦИЕНТА.

Всеки път, когато изпълнявате рецепта, имате възможност да задавате кратки въпроси, които да ви дадат представа дали можете да осъществите осъзната от пациента надпродажба. Например, ако изпълнявате рецепта с медикаменти за лечение на бактериална инфекция – антибиотик, муколитик, пробиотик и т.н, можете да попитате пациента, дали се чувства много отпаднал и ако да, приема ли нещо за подсилване на организма в този период. Тук е мястото съвсем осъзнато да предложите на пациента продукт с комбинация от витамини, минерали и аминокиселини за повишаване тонуса на организма. Помнете, че всяка препоръка трябва да внушава на пациента желанието ви да му помогнете.

Никога не търсете само финансовата полза от надпродажбата, а я възприемайте като грижа за вашия пациент. Пациента ще усети вашата нагласа.

III. ПРЕДОСТАВЯЙТЕ БЕЗПЛАТНИ УСЛУГИ ЗА ПАЦИЕНТА.

Провеждайте ежемесечни профилактични кампании. Предоставянето на такива услуги на пациента от вашата аптека ще повиши неговото положително мнение. Пациента ще знае, че във вашата аптека търсите начин да му помогнете да живее по-добър живот сега и за напред.

IV. ПРЕДЛАГАЙТЕ РЕШЕНИЯ, А НЕ ПРОДУКТИ.

Винаги помнете, че основното ви предимство ще е да предоставяте решение за здравните проблеми на хората. Не се съсредоточавайте върху промотирането на продукт, който смятате, че ще ви донесе добра печалба, а търсете най-добрия продукт съответстващ най-точно на непосредствения проблем на пациента.

V. ОБУЧАВАЙТЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ.

Ако просто изисквате от персонала си ежедневни надпродажби, то едва ли ще постигнете търсения ефект. Организирайте редовно срещи, в които да представите на екипа си как могат да свързват здравен проблем с конкретен продукт. Обучавайте ги и в изкуството да задават въпроси. Помнете, че един екип работи още по-добре, когато е силно мотивиран.

VI. СЪЗДАВАЙТЕ ПАКЕТИ.

Пакетите носят винаги по-добра печалба. Обединете няколко продукта в едно решение на страхотна цена. Групирането на продукти в пакет подпомага за по-бърз стокооборот, като същевременно се увеличава и средната стойност на покупката от един човек. Има редица варианта за групиране на стоки.

VII. ПРОГРАМА „ЛОЯЛЕН ПАЦИЕНТ“

Аптеката е здравно заведение, но това не изключва използването на класически маркетингови подходи, стига те да не са забранени от законите и наредбите отнасящи се до дейността на аптеката. Условията за трупането на отстъпките и начините за осребряването им са въпрос на цялостно изградена маркетингова стратегия. Създаването на атрактивни програми ще ви помогне да увеличите приходите си и ще ви гарантира, че пациентите ще идват отново във вашата аптека. Участието на пациента в лоялната програма създава у него чувството за принадлежност - „Моята лична аптека“.

Възможни са и още варианти за създаване на възможности за осъзнати надпродажби, но тук са представени най-основните и лесни за изпълнение.

В крайна сметка не забравяйте, че не става дума само за печалбата от продажбата на даден продукт, а и за подпомагането на пациента в намиране на най-доброто решение за неговия проблем. Това ще помогне за дългосрочното развитие на вашата аптека.

Успели сте тогава, когато да направите надпродажба ви изглежда толкова лесно, колкото да кажете „Здравей“.