Как да увеличим продажбите на продукти без рецепта в аптеката?

OTC

Рецептите от лекарите може и да са основната причина пациентите да влязат в аптеката и определено са един от най-големите източници на приходи. Но за да е успешна една аптека тя трябва постоянно да увеличава продажбите си на продукти без рецепта – ОТС , хранителни добавки, козметика и др. През последните години маржът на печалбата на рецептни продукти значително намаля, а маржовете за ОТС и хранителни добавки нарастват.

Ето няколко идеи за привличане на пациенти за покупка на продукти без рецепта:

I. ПРОУЧЕТЕ ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА

Не се доверявайте на интуицията си или на примамливите оферти на търговските представители, за да определите върху кои продукти да акцентирате и кои да участват в активна промоция. Проучванията показват, че в отделните обекти може и да се наблюдават сходни тенденции в търсенето на продукти , но се доказват и съществени различия в зависимост от местонахождение, възраст на пациентелата и др. Прегледайте данните от собствените си продажби, за да съставите собствена листа с най-популярните продукти сред вашите пациенти.

II. ВЗЕМЕТЕ НАЙ-ДОБРОТО ОТ РАФТОВЕТЕ ВЪВ ВАШАТА АПТЕКА

Начинът по който е подредена вашата аптека може до голяма степен да повлияе върху оборота на аптеката. Някой места в аптеката вероятно са по-видими от пациентите. Изпробвайте различни места, за да получите най-точна представа, къде са „доходните“ точки в аптеката ви. Освен това периодичната подмяна на продукти ще ви помогне да поддържате аптеката актуална и развиваща се в очите на пациенти.

III. ОБУЧЕТЕ, МОТИВИРАЙТЕ И ПОМОГНЕТЕ НА ВАШИЯ ЕКИП ЗА КРЪСТОСАНИ И НАДПРОДАЖБИ

Персоналът ви е най-големия ви актив. Вашият персонал може да препоръчва алтернативни или допълващи терапията продукти. Поддържайте екипа си информиран. Търсете възможности за постоянното му обучение и развитие. Много фармацевтични компании предлагат безплатни обучения. Провеждайте редовни срещи на екипа, за да ги информирате какви продукти ще бъдат преместени, премахнати или добавени от рафтовете, както и за съответните промени в активните промоции.

IV. ИЗГРАДЕТЕ СТАБИЛНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПАЦИЕНТИТЕ.

Проучвания показват, че пациенти изградили добри и трайни взаимоотношения с аптеката си, са по-склонни да се върнат , отколкото да отидат в друга аптека, където нямат такива лични контакти. Само вашият екип е в състояние да създаде атмосфера на комфорт и доверие.

V. ПОДРЕДЕТЕ СВЪРЗАНИТЕ ПРОДУКТИ ЕДИН ДО ДРУГ

Създайте си листа от свързани продукти. Обновявайте я оптимално често. Например пациентите търсещи капки за нос може да имат нужда и от продукт за настинка и грип. Поставяйки продуктите един до друг ще помогне на пациента сами да намерят това, което търсят.

VI. БЪДЕТЕ СИ САМИ „ТАЕН КЛИЕНТ“

Влизайте редовно през клиентския вход на аптеката ви и си отговаряйте на следните въпроси:

1. Харесва ли ми?

2. Бих ли продължил да пазарувам от тази аптека?

Ако изпитате и най-малко колебание, време е за промяна.

VII. СЪЗДАЙТЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩО ОБСЛУЖВАНЕ

Предлагането на наистина изключителни услуги е най-добрия начин да увеличите продажбите си в аптеката. Анкетирайте редовно пациентите си с въпроса: „ Има ли нещо, което можем да променим, за да подобрим вашето пазаруване в аптеката? Ако е така, какво да бъде?“ Стимулирайте пациентите, които отговарят на анкетата с отстъпка при следващо пазаруване на продукти без рецепта или какъвто и да е малък жест.

Аптеката е място, където хората търсят разбиране на проблема им, професионална консултация и препоръка за точните за тях продукти. Знаейки това и използвайки най-ефективните начини за увеличаване на продажбите, ще имате възможност да създадете „личната аптека“ за вашите пациенти.